Klímavár
 
 
 
   
 
 


 

Klíma műszaki tévhitek


Tévhit:Jó lesz nekem a piacon levő legolcsóbb klíma is.

Valóság: Nem lesz jó! Még akkor sem, ha nagyon jól csengő divatmárka alá tartozik. Általában ezek a termékek nem légkondicionáló termékek gyártására specializálódott gyárak futószalagjairól gördülnek le, ahol a minőségen igyekszenek behozni azt az árrést amit a kedvező eladási árnál kiengednek. Zajosak, zörögnek, sűrű a kompresszor és panelhiba még az akár 3 éves garanciaperiódusban is. Működésük sokszor bizonytalan, ami általában a legrosszabbkor jön, a leghidegebb vagy a legmelegebb napon és mire az alkatrész megérkezik vége az aktuális szezonnak!

Tévhit: Kiszámoltam, jó lesz nekem a kisebb klíma is.

Valóság: Nem biztos, hogy jó lesz. Még akkor sem, ha egy körültekintő számolásnál (ahol figyelembe vettük a fal típusát, hőszigetelést, tájolást, hőterhelést, használat módját) azt tapasztaljuk, ugyanis, ha egy inverteres kompresszor fordulatszám szabályozású klímaberendezés teljes teljesítményét folyamatosan kihasználjuk nem csak hogy az élettartamát csökkentjük drasztikusan, de a fogyasztása is meg fog növekedni. Az inverter szabályozás lényege a szükségesnél nem magasabb fordulatszám. Ha maximum teljesítményen járatjuk a szabályozás elektronikai jellegéből adódóan jelentős többletfogyasztás jelentkezik például egy régi on-off-os készülékhez képest. Ezért tehát, ha a számolás határértéken van, válasszuk a nagyobbat, mivel hosszútávon megtérül.

Tévhit: Csak egy kis karbantartást rendelek, alig használtuk!

Valóság: Nem elég, ugyanis az elpárologtatóban (beltéri egység) hűtéskor lecsapódó nedvesség már akár egy használat esetén is kialakíthat gomba és baktérium telepeket, ezért évente legalább egyszer, a hűtési szezon végén mindenképpen érdemes aktív habbal és vízsugárral kimosni (nagy karbantartás) a klímaberendezést.

Tévhit: Elég évi egy karbantartás.

Valóság: Nem elég. A nyári hűtési szezonban az elpárologtatóban (beltéri egység) lecsapódó nedvesség penészedést, gombásodást okozhat. Hiába kapcsoljuk ki, vagy rontva a helyzetet fűteni kezdünk vele, a már kialakult kórokozók velünk egy légtérben maradnak. Ezért érdemes legalább évi egyszer a nyári hűtési szezon végén egy nagy karbantartás keretén belül aktív habbal és vízsugárral kimosni a beltérit és a fűtési szezon végén pedig a télen lerakódott port egy kis vagy nagy karbantartással eltávolítani. Így évi kettő karbantartás ajánlott: egy nyár végén, egy pedig tavasszal.

Tévhit: Multi klímát szeretnék, mert az jobb. (Egy kültéri, több beltéri)

Valóság: Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás. Ha a rendelkezésre álló hely és az esztétika megengedi, inkább válasszunk több Mono-split klímát (egy kültéri és a hozzá tartozó egy beltéri), mivel üzembiztosabb és helységenként eltérő felhasználási igény esetén csak az adott beltérihez tartozó kültéri működik így a kevesebbet használt kevésbé használódik el. Hiba esetén pedig nem a teljes rendszerünk áll le, hanem csak az egyik.

Tévhit: Sokat fogyaszt a klíma fűtésben.

Valóság: Az egyik leggazdaságosabb fűtés, mivel a modern klímaberendezések a kedvező COP szám következtében a megnyert 3,5 kW fűtési teljesítmény előállítására mindössze nagyságrendileg 0.75 kWh villamos energiát fogyasztanak, amelyhez ha igényelünk H tarifát elérhetjük, hogy akár a gázenergia árának a felével fűtsünk. Természetesen a külső hőmérséklet csökkenésével romlik a COP szám, azonban a gázenergia árát még ekkor sem lépjük túl.


 

 
 

2020 Klímavár® Minden jog fenntartva